<< terug

 

Imilchil (2150 m) en omgeving

 

Imilchil is nog niet ontdekt door het toerisme.

De bergen rond Imilchil lijken op een maanlandschap, zo anders dan de Alpen en Pyreneeën in Europa. Zo puur en ongerept. Werkelijk prachtig!! 
Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

De omgeving lijkt op Tibet, wordt gezegd.


Liefdesverdriet
Niet ver van Imilchil bevinden zich twee meertjes, ontstaan, volgens de legende, door liefdesverdriet van een jongen (Aït Brahim) en een meisje (Aït Y’Azza), die niet met elkaar mochten trouwen omdat ze uit twee rivaliserende stammen kwamen. Vervolgens moesten beiden zo huilen, dat er twee meertjes ontstonden: Isli (bruidegom) en Tislit (bruid).
Volgens een ander verhaal pleegden beiden geliefden zelfmoord: de jongen door zich in het grootste meer (Isli) te werpen en het meisje in het kleinste meer (Tislit).

Tussen de meertjes ligt het Plateau Izlan, wat lied betekent. Een naam gegeven, omdat er in de zomermaanden veel nomaden wonen, die al zingend hun kuddes geiten en schapen hoeden.


Aït Haddidou
Bij de graftombe van een marabou vindt jaarlijks een 3-daags festival plaats, met een grote soukh, waar naast kamelen, paarden, geiten en schapen allerlei potten en pannen, kleding, kruiden, henna, etenswaar en sieraden verkocht worden. 

Deze marabou, Sidi Ahmed El Maghani, is de beschermheilige van de Aït Haddidou. Hij heeft er in het verleden voor gezorgd dat de rivaliserende stammen Aït Brahim en Aït Y’Azza zich met elkaar verzoenden, door een jongen en meisje van de ene stam te nemen en die te laten trouwen met een jongen en meisje van de andere stam. Sinds die tijd gaan beide stammen op in de Aït Haddidou. 


Moussem des fiançailles (verlovingsmarkt)
Jaarlijks na de oogst (augustus/september) vindt, met als onderdeel eerdergenoemde soukh, het ’festival du marriage’ of ’moussem des fiançailles’ plaats. De huwbare jonge mannen en vrouwen mogen elkaar tijdens de moussem ontmoeten en als huwelijkspartner kiezen, i.p.v. uitgehuwelijkt worden. Na afloop wordt er collectief getrouwd. 

De vrouwen dragen prachtige traditionele kledij. De huwbare maagden zijn te herkennen aan de manier waarop zij hun hoofbedekking dragen: namelijk in een punt omhoog, als een soort antenne. De gehuwde of gescheiden vrouwen en weduwen dragen hun haar en hoofdbedekking met een lagere knot.
De huwbare mannen zijn te herkennen aan hun witte jellaba’s en hoofdbedekking.


Je kunt wel begrijpen dat je tijdens dit vrolijke evenement, naast een uitgebreide soukh, veel traditionele rytmische (maar ook internationale) muziek, zang en dans kunt vinden en natuurlijk veel geflirt...  en meisjes en vrouwen in prachtige traditionele kledij.

Al deze traditionele en culturele activiteiten vinden in en rond Imilchil plaats.

 

<< terug