Wandeltrektocht met ezeltjes rond Imilchil (2250 m Hoge Atlas) 

wandelen ezeltjes hoge atlas imilchil

 

Data:

 september 2020 (data volgen nog)

ook mogelijk op een tijdstip naar eigen keuze voor een groep van minimaal 4 personen

Duur:  11 dagen, waarvan 6 dagen wandelen
Begeleiding: Bea Mulder (organisatie), Mohamed Ouchaoua (gids), een kok en ezeldrijvers
Deelnemers: minimum 4, maximum 13
Prijs: vanaf € 755,-, afhankelijk van aantal deelnemers (exclusief vlucht)
klik hier voor opbouw reissom en bijkomende kosten
Detail-info: de reis van dag tot dag op aanvraag
Vlucht: klik voor info vlucht boeken 
Aanmelden: inschrijfformulier volgt of neem contact met me op

 

 

Samen met Mohamed organiseer ik in september 2020 een wandeltrektocht met ezeltjes (bagagevervoer) door het Hoge Atlasgebergte, rond Imilchil. Imilchil, de geboorte- en woonplaats van Mohamed (gids) en Ali (kok).
Deze reis is ook mogelijk op een tijdstip naar eigen keus met een groepje vanaf 4 personen; neem contact met me op als je geïnteresseerd bent.

De omgeving van Imilchil is prachtig, authentiek, nog niet erg ontwikkeld en dus niet toeristisch. We zullen als nomaden door kleine dorpjes, langs riviertjes, door een kloof en over hoogvlaktes trekken. En natuurlijk zullen veel (echte) nomaden met hun kuddes tegenkomen. Meestal worden we wel in een nomadentent op de thee uitgenodigd. Heerlijk: met brood, olijfolie en/of gesmolten boter van geitenmelk.

De tocht is te doen voor iedereen, die van wandelen houdt en een goede conditie heeft. Bergwandelervaring is aan te bevelen, maar niet persé noodzakelijk.
Temperaturen in de zomer in het Atlasgebergte zijn overdag rond de 25-30 graden; ’s-nachts koelt het af naar een graad of 15.
In Imilchil vindt in september het jaarlijkse ’festival du marriage’ plaats, meestal de tweede week van september. 

trektocht met ezeltjes Hoge Atlas ImilchilImilchil ligt op 2250 m hoogte centraal in het Hoge Atlas-gebergte en is de woonplaats van Mohamed, onze gids.

Hieronder vind je informatie over Imilchil, de tocht, het programma en dagritme; wil je dit overslaan ga dan door naar Praktische informatie. Meer informatie over Marokko vind je hier.

 


gorge asif melloul trektocht met ezeltjes hoge atlasImilchil en omgeving
Imilchil en omgeving met zijn twee prachtige meren en hoogvlaktes omringd door maanlandschapachtige bergen, is nog niet ontdekt door het toerisme. Daardoor is het, de natuur, de energie nog puur en ongerept, iets wat je in Europa al lang niet meer vindt. De mensen (voornamelijk semi-nomaden) leven zeer eenvoudig en zijn vriendelijk en gastvrij. Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Alles (het oogsten, dorsen van het graan, voer voor de dieren en/of brandhout verzamelen, huizen bouwen etc. etc.) wordt nog met de hand gedaan. In augustus en september zie je een enorme bedrijvigheid rond de oogst. Ezeltjes volgepakt met graan en andere gewassen.

De bergen rond Imilchil lijken op een maanlandschap, zo anders dan de Alpen en Pyreneeën in Europa. Werkelijk prachtig!!

Niet ver van Imilchil zijn twee meertjes, ontstaan, volgens de legende, door liefdesverdriet van een jongen en een meisje, die niet met elkaar mochten trouwen omdat ze uit twee rivaliserende stammen kwamen. Uit deze legende is het jaarlijks terugkerende ’Festival du marriage’ ontstaan, een ’huwelijksmarkt’ met veel traditionale zang en dans.

Tussen de meertjes ligt het Plateau Izlan, wat lied betekent. In de zomermaanden wonen hier veel nomaden families, die al zingend hun kuddes geiten en schapen hoeden.

Ik nodig je uit om met een aantal nomaden op pad te gaan en zo te genieten van de prachtige natuur, dorpjes en de gastvrije bevolking.


Korte beschrijving van de tocht
We reizen - na een overnachting in Marrakech - per minibus via Beni Melal en El Ksiba naar Imilchil. Na onze eerste nacht in de bivak trekken we 8 dagen  door de bergen rond Imilchil. Gemiddeld lopen we 5 à 6 uur per dag. We kamperen of overnachten bij een familie thuis.  onze kok bereidt de lunch

 

Dagelijks wordt bivak gemaakt op een prachtige plek. ’s Avonds genieten we van de rust en een hemel vol sterren en soms een vuurtje gemaakt door de ezelmannen.
Er wordt voor ons gekookt en de bagage wordt gedragen door ezeltjes. Er zijn twee grote tenten om in te eten en te koken.

We lopen via de meertjes, over verschillende hoogvlaktes waar nomaden wonen naar dorpjes. We passeren een bron met watervallen (forel), grote geologische rotsformaties, bossen en trekken over een plateau tussen twee bergen in. We stijgen naar een meerdere toppen (maximaal 2800 m) om te genieten van de fraaie uitzichten, om vervolgens weer af te dalen naar een vallei.

Mohamed kent alle details van zijn geboortegrond en van flora en fauna en zal veel vertellen over de omgeving en het leven als nomade.


Programma
Naast de route is er geen vooropgezet programma; dat ontstaat of maken we in het samenzijn met elkaar. Wel is er een dagritme. En verder is er - in alle vrijheid en op eigen initiatief - ruimte om in stilte te wandelen, om onze ervaringen te vertellen, ruimte voor meditatie. Maar vooral ruimte voor ontspanning en plezier... samen muziek maken, zingen, dansen... 


Ritme van de dag
We staan ’s-ochtends vroeg op als het nog koel is. Na het inpakken van je spullen volgt het ontbijt. De ezeltjes worden opgeladen en we vertrekken voor het eerste deel van de wandeling. Onderweg is er gelegenheid voor korte pauzes.

Tussen de middag is er een ruime pauze, waarin we genieten van een uitgebreide lunch, klaargemaakt door onze kok. 
 Na de lunch vervolgen we onze wandeling tot we in het basiskamp aankomen. We drinken - dan! - heerlijk smakende zoete muntthee met koekjes... en zetten onze tentjes op, tenzij je buiten wilt slapen. 
Terwijl wij genieten van de omgeving, de rust, de ondergaande zon, bereidt de kok ons avondeten.

Wie weet maken onze begeleider ’s-avonds een vuurtje en trakteren ons op hun traditionele zang, begeleid door het ritme van hun trommels...

Moe en voldaan kruipen we in onze slaapzak.


Verder informatie
Neem voor vragen of verdere informatie contact met me op via mail of telefoon 050-3113511, mobiel: 06-242 21 342