Haut Vallée de M’Goun en Vallée des Roses (2000 m Hoge Atlas)
wandeltrektocht met ezeltjes

 

 

Data:

heb je belangstelling in het najaar 2019: vraag mij naar de mogelijkheden

en op een tijdstip naar eigen keus mogelijk (vanaf 4 personen)

Duur:  10 dagen, waarvan 6 dagen wandelen
Begeleiding: Bea Mulder (organisatie) en een professionele gids, een kok en ezeldrijvers
Deelnemers: minimum 4, maximaal 13
Prijs: vanaf € 695 en afhankelijk aantal deelnemers (exclusief vlucht)
klik hier voor opbouw reissom en bijkomende kosten
Detail-info: de reis van dag tot dag op aanvraag
Vlucht: klik voor info vlucht boeken 
Aanmelden: klik hier voor het inschrijfformulier (volgt)

 

foto-album mei 2012

 

foto-album mei 2013

 

video oktober 2013 

 


 

Wellicht in het najaar organiseer ik een wandeltrektocht vanuit het plaatsje Bou Thrarar in de Haut Vallée de M’Goun. We wandelen op de zuidhelling van de M’Goun en door de Vallée des Roses. 
Voor iedereen die van wandelen houdt en een redelijk tot goede conditie heeft is de tocht te doen. Bergwandel-ervaring wel handig, maar niet persé noodzakelijk.

Een bijna geheel verzorgde 10-daagse wandeltrektocht met ezeltjes (bagagevervoer). Er worden 6 dagen, gemiddeld 5 uur per dag, gewandeld; tussendoor een lange lunchpauze met een uitgebreide maaltijd, bereid door de kok.

Bij de reis inbegrepen: 2 hotel-overnachtingen met ontbijt, alle maaltijden tijdens de trek, kosten gids, kok en ezels voor bagage vervoer, gebruik grote tent, borden, bestek en matjes om op te zitten.
Niet inbegrepen: de vlucht en bijkomende kosten voor lunch en diner buiten de trek, mineraalwater, fooien Marokkaanse staf en andere uitgaven van persoonlijke aard. 

Vanzelfsprekend is het mogelijk om op eigen gelegenheid langer in Marrakech te blijven. Ik reserveer met alle plezier een hotel of riad voor je.


Haut Vallée de M’Goun en Vallée des Roses
De Haut Vallée de M’Goun en de Vallée des Roses liggen op de zuidhelling van de Irghil M’Goun. Tussen de Vallée du Dades en de Vallée de M’Goun. De Irghil M’Goun is met zijn 4078 m de op één na hoogste top van het Marokkaanse Atlasgebergte.  

In het voorjaar staan er veel bloemen en bomen in bloei, vroeg de amandelbomen, later in het jaar, naast rozen, de oleander, granaatappel en een heleboel andere bloemen. Alles is nog jong en fris. 

El-Kalaâ M’Gouna, het stadje aan de voet van de M’Goun aan de doorgaande weg Ouarzazate - Tineghir, is bekend vanwege de rozen.
Je kunt er allerlei producten kopen die met rozen te maken hebben: eau de roses, zeepjes, parfums, lotions etc. 

In de maand mei vindt daar het jaarlijkse Festival des Roses plaats, waarbij de rozen-oogst gevierd wordt. Een festival met prachtige kleuren en veel traditionele muziek, dans en kleding. Als het qua tijdsplanning aansluit, brengen we een bezoek aan dit festival.


Korte beschrijving van de tocht
Na een overnachting in Marrakech reizen we per 4 wheeldrive of minibus via de Tizi ’n Tichka (hoge pas in Atlasgebergte, prachtige weg) naar Ouarzazate of Aït Ben Haddou (lunch). Aït Ben Haddou heeft een prachtige oude kasbah en ksar (Eunesco werelderfgoedlijst). Ouarzazate is bekend vanwege de filmstudio’s, waar meerdere bekende films zijn opgenomen.
Via Ouarzazate wordt de weg vervolgd naar El-Kalaâ M’Gouna; links zie je de besneeuwde top van de M’Goun (4078 m).

In El-Kalaâ M’Gouna slaan we linksaf de bergen in. Meteen bevind je je in de pure, adembenemende schoonheid van het Atlasgebergte, met zijn prachtige kleuren. Het gebied wat je de komende 6 dagen te voet zult gaan verkennen. Na een korte rit over een smalle weg bergopwaards komen we aan in het dorpje Bou Thrarar op ongeveer 1800 m. Dat is het beginpunt van de wandeling. 
 

Daar hebben kok en ezelmannen onze eerste bivak al voorbereid. De volgende dag vertrekken we voor een zeer afwisselende tocht door de bergen, langs riviertjes en beekjes en door valleien om vervolgens terug te keren naar Bou Thrarar. Onze laatste nacht brengen we door in een prachtige riad in Bou Thrarar. Vandaaruit reizen we de volgende dag terug naar Marrakech.
Gemiddeld wordt 5 uur per dag gelopen. Dagelijks wordt bivak gemaakt op prachtige plekken. Tijdens de trek wordt geslapen in tentjes.

 

’s Avonds geniet je van het vuur, de rust en een hemel vol sterren... en het prachtige zingen van de kok en andere begeleiders.

Er wordt voor je gekookt en de bagage wordt gedragen door ezeltjes. Er zijn twee grote tenten om in te eten en te koken. Voor matrasjes (om op te zitten), borden en bestek wordt gezorgd. 

Programma
Naast de route is er geen vooropgezet programma; dat ontstaat in het samenzijn met elkaar. Wel is er een dagritme.

 

En verder is er - in alle vrijheid en op eigen initiatief - ruimte om in stilte te wandelen, om onze ervaringen te vertellen, ruimte voor meditatie. Maar vooral ruimte voor ontspanning en plezier... samen muziek maken, zingen, dansen... 

 

 

 

 

 

 

 

Ritme van de dag
We staan ’s-ochtends op tijd op, als de dag ontwaakt. Na het inpakken van je spullen volgt het ontbijt. De ezeltjes worden opgeladen, waarna wordt vertrokken voor het eerste deel van de wandeling. Onderweg is er gelegenheid voor korte pauzes.

 

 

Tussen de middag is er een ruime pauze, waarin we genieten van een uitgebreide lunch, klaargemaakt door onze kok.

Na de lunch wordt de wandeling vervolgd tot er bivak gemaakt wordt. We drinken - dan! - heerlijk smakende zoete muntthee met koekjes... en zetten de tentjes op, tenzij je buiten wilt slapen. 
Terwijl je geniet van de omgeving, de rust, de ondergaande zon, bereidt de kok het avondeten. Meestal kan hij het niet nalaten zijn tamboer te pakken en te zingen.

Als er hout gesprokkeld wordt maken we ’s-avonds een vuur. En wie weet trakteren onze nomadische begeleiders ons op hun traditionele zang, begeleid door het ritme van hun trommels...
Na het eten kruip je moe en voldaan in je slaapzak.

 

 

 

Verder informatie
Neem voor vragen of verdere informatie contact met me op via mail of mobiel: 06-242 21 342