Trektocht door de leegte, stilte en schoonheid van de Sahara 

 

Data:

november 2020 (data volgen nog)

van 23 december 2020 t/m 2 januari 2021

Voor vluchten:

Transavia vliegt rechtstreeks vanaf Schiphol en Eindhoven.

Ryanair vliegt rechtstreeks vanaf Eindhoven en Düsseldorf/Weeze (half uur vanaf Nijmegen)

Duur: 

11 dagen, waarvan 6 dagen wandelen

naast wandelen is een eigen (deel)kameel huren (om op te zitten) mogelijk

Begeleiding: Bea Mulder (organisatie),  professionele gids, een kok en kamelendrijvers
Deelnemers: minimum 5, maximum 13
Prijs:

vanaf € 845,- (exclusief vlucht)
klik hier voor opbouw reissom en bijkomende kosten

Vlucht: klik voor info
Detailinfo: klik voor de reis van dag tot dag
Aanmelden:

klik voor inschrijfformulier (volgt nog)

 

 

foto-album Sahara maart 2012 

reisverslag van een deelnemer december 2014God heeft het land met water geschapen voor de mens om in te wonen en de woestijn om zijn ziel te ontdekken....." (Berber spreekwoord)

 

 

 

 

 

 

Evenals voorgaande jaren organiseer ik ook dit jaar weer trektochten met kamelen door de Sahara in Marokko: 

-

 

Wil je niet elke dag wandelen: een extra rijkameel (samen met andere deelnemers) huren is mogelijk. 
Op verzoek organiseer ik deze tocht ook op een ander tijdstip voor een groep vanaf 4 à 5 personen.

Mocht je interesse hebben, wacht dan niet te lang met beslissen, in verband met het boeken van vluchten. Vooral in december is het hoogseizoen in Marokko en dus druk. Hoe eerder je vlucht geboekt, hoe goedkoper hij is.  

 

Van de meerdaagse trektochten in de Sahara, het Saghrogebergte en in de Hoge Atlas, heb ik met name de tocht door de Sahara als zeer intens ervaren... 
Het dagelijks wandelen in de stilte en leegte van de woestijn, het ritme van de dag gestuurd door opkomen en ondergaan van de zon, de grote eenvoud helpen je om maximaal te ontspannen en te zijn in het moment. Ik wil je graag laten (mee)genieten van de weldadigheid van deze eindeloze leegte en stilte. 


Korte beschrijving van de tocht

sahara woestijn wandelen met kamelen

We trekken -na een kort verblijf in Marrakech- 6 dagen door de Sahara. Gemiddeld lopen we 5 uur per dag (inclusief korte pauzes, exclusief lange lunchpauze),  kamperen of slapen onder de blote sterrenhemel. Er wordt voor ons gekookt en de bagage wordt gedragen door kamelen. Er zijn twee grote tenten om in te eten en te koken.

Onze gids en kamelenmannen leiden ons door de uitgestrektheid van de woestijn, van waterput naar waterput. Dagelijks wordt bivak gemaakt op een weer mooiere plek dan de vorige. ’s-Avonds genieten we van het vuur en een hemel vol sterren...
De terugreis naar Marrakech doen we in twee dagen, zodat er voldoende tijd is om ook nog iets van Marokko zelf te zien. We overnachten in de prachtige kasbah in Tamnougalte. Tamnougalte is een oude ksar (ommuurd dorp), die het bekijken meer dan waard is. We lunchen in Ait ben Haddou, waar je de ksar en kabah kunt bezichtigen. Deze staat op de Eunesco werelderfgoedlijst en is bekend als decors voor films als Babel en Laurence of Arabia.


De Sahara


Ik nodig je uit om met een aantal nomaden (de oorspronkelijke bewoners van Marokko) en hun kamelen (eigenlijk dromedarissen) de woestijn in te trekken. Dit kan alleen in de wintermaanden, in de zomer is het daar veel te heet. Terwijl het bij ons donker en koud is, schijnt in de Sahara de zon. Overdag is het rond de 25°-30° C, ’s-nachts kan de temperatuur zakken tot onder het vriespunt (soms wel naar -5) .

  

Mocht je denken dat de Sahara saai is...

zandduinen sahara woestijn chegaga

Het tegendeel is waar.
 

 woestijn wandelen met kamelen foum zguid

 

We trekken door uitgestrekte vlaktes zwarte steenwoestijn, waarin ineens een veld met prachtige bloemen voor je opdoemt, door verlaten grind- en zandvlaktes, met acacia’s en lage doornstruiken, soms een hagedis of eenzame vogel... en door prachtige goudgekleurde zandduinen, die vooral in het licht van de ondergaande zon een streling voor het oog zijn.

 

 nomaden woestijn sahara marokko


Een enkele keer komen we nomaden tegen met hun geiten- en kamelenkuddes.

  

Echter onze tocht begint in een droge rivierbedding, begroeid met (dadel) palmen en oleanderstruiken.wandelen in de woestijn sahara marokko 

"..... Als wat je te zeggen hebt niet mooier is dan de stilte, zwijg dan......"

(Arabisch spreekwoord)
 

 Leegte en stilte

Mijn ervaring is dat de leegte, stilte en schoonheid van de woestijn zeer weldadig zijn. Het helpt om je maximaal te ontspannen en te zijn in het moment. Mogelijk dat met name de eerste dagen je eigen spanning, je weerstand voelbaar wordt. Deze spanning kan je uit de weg gaan door voortdurend te praten of te grappen.

Maar als je die spanning durft toe te laten, erin durft te zijn kan er iets anders gebeuren. Van tevoren weet je niet wat... Dat is spannend, maar de moeite van onderzoeken meer dan waard.

Ik wil je laten (mee)genieten van de weldadigheid van deze eindeloze leegte en stilte.


Programma 

Er is geen vooropgezet programma. Wel is er een dagritme. En verder is er - in alle vrijheid en op eigen initiatief - ruimte om in stilte te wandelen, om je ervaringen te vertellen of voor meditatie. Maar vooral ruimte voor ontspanning en plezier, samen muziek maken, zingen, dansen... 


Ritme van de dagzonsopkomt kamelen woestijn sahara marokko

Direct na zonsopkomst, wat telkens weer een prachtig gezicht is, staan we op. Je ervaart de aangename warmte van de eerste zonnenstralen. Na het inpakken van je spullen volgt het ontbijt. De kamelen worden opgeladen en we vertrekken voor het eerste deel van de wandeling.

Tussen de middag is er een ruime lunchpauze, waarin we genieten van een uitgebreide lunch, klaargemaakt door de kok.

Na de lunch vervolgen we onze wandeling tot we in het basiskamp aankomen. De kok verwelkomt ons met - dan! - heerlijk smakende zoete muntthee met koekjes... We zetten onze tentjes op, tenzij je buiten wilt slapen. Terwijl wij genieten van de kleurrijke luchten van de ondergaande zon, bereidt de kok ons avondeten.

Wanneer we voldoende hout vinden maken we ’s avonds vuur en wordt er ’pain du sable’ gebakken. En wie weet trakteren onze begeleiders ons op hun traditionele zang, begeleid door het ritme van hun trommels...

Moe en voldaan kruipen we in onze slaapzak.

 

kameel sahara woestijn marokko
Praktische informatie

  

Mocht je zelf eerder naar, dan wel later van Marokko willen vertrekken dan de vastgestelde reisdata, dan is dat op eigen gelegenheid natuurlijk mogelijk. Ook is het mogelijk het hotel in Marrakech langer voor je te boeken, neem contact op dan kunnen we de mogelijkheden bekijken.

 

Wacht niet te lang i.v.m. het boeken van je vlucht (hoe eerder hoe goedkoper) en de hotelreservering. Bedenk dat he met name in december hoogseizoen is in Marokko.

Na opgave ontvang je een bevestiging, verdere informatie over het klimaat, aanbevolen kleding, een paklijst etc.

  

Neem voor vragen of verdere info contact met me op via mail of mobiel: 0624221342.